Blog

Op het blog van Clips over Slavernij houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl

Clips over Slavernij op het Keti Koti Festival

Herdenken en vieren van afschaffing Slavernij

Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 2013 wordt er met een omvangrijk herdenkings- en feestprogramma door heel Amsterdam stilgestaan bij de afschaffing van slavernij precies 150 jaar geleden.

Het Festival start met een groots opgezette kleurrijke optocht, de Bigi Spikri, met looporkesten en brassbands. Als de optocht de eindbestemming (het Oosterpark) heeft bereikt, vindt de officiële herdenkingsceremonie plaats en worden er kransen bij het Nationale Slavernijmonument gelegd.

Na de herdenking begint in het Oosterpark de viering van de vrijheid, het jaarlijkse Keti Koti festival. Er zijn vier podia met talloze artiesten waaronder Morgan Heritage uit Jamaica, muziek van Metropole Orkest, een openluchttentoonstelling, voorstellingen, films, en talloze kraampjes.

En natuurlijk is Clips over Slavernij er ook bij: in de bioscooptent worden de beste clips over Slavernij vertoond. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen ook naar de herdenking, dus wie weet gaan ze ook een kijkje nemen bij de Clips.

Kijk hier voor het hele programma

Meer

De zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw

In het Amsterdam Museum is van 6 juni tot 31 augustus 2013 een slavernijspoor door de Gouden Eeuw tentoonstelling te zien. Je kan, als je wilt, op blote voeten het museum in, als herinnering aan de slaven die geen schoenen mochten dragen.

De Gouden Eeuw was niet alleen een periode van grote welvaart, maar ook van slavernij en uitbuiting. In de tentoonstelling kan je alles zien over de rol van Amsterdam in slavenhandel en het Amsterdamse slavernijverleden.

Het spoor loopt langs verschillende schilderijen en objecten, die direct of indirect een relatie hebben met het slavernijverleden. Je kan het spoor volgen, door te letten op de kleurrijke angisa’s (Surinaamse hoofddoek voor vrouwen). De vouwwijze van deze hoofddoek heeft een betekenis: ‘Let them talk’. Op Surinaamse en ‘Afrikaanse’ stoffen staan uitspraken van nazaten van slaven die het onderwerp verder belichten.

Extra reden om de tentoonstelling te bezoeken: de beste Clips over Slavernij zullen ook in het museum te zien zijn!!

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Meer

Nieuwe website ‘Slavernij en Jij’

Sleutel tot het slavernijverleden.

Wil je meer weten over het slavernijverleden en de gevolgen daarvan, kijk dan eens op de website Slavernij en Jij. Deze website is net gelanceerd ter gelegenheid van het herdenkingsjaar 2013 waarin het 150 jaar geleden is dat Nederland de slavernij afschafte in haar koloniën. Op de website kan je naast heel veel feiten ook allemaal verhalen lezen, zoals bv. wat is de oorsprong van de slavenhandel? en hoe in Nederland de slavenhandel begon. Of wat de slaven eigenlijk aten, en hoe de slavinnen aan stoffen voor hun kleren kwamen. . Maar ook actuele thema’s zoals racisme en moderne slavernij worden besproken.

Door de hele website loopt een quiz, waarmee je je kennis kan testen. En binnenkort komt er ook nog een game!

De website is ontwikkeld door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee)  

Meer

Hoeveel slaven werken er voor jou?

Wat is jouw slavernij footprint?

Als iemand aan je vraagt, hoeveel slaven werken er voor jou?, antwoord je waarschijnlijk geen één. Maar de kans is groot dat je ernaast zit.

Ga maar eens naar de website van Slavery Footprint, en doe de test. Vul o.a. in wat je eet, wat er in klerenkast hangt, wat je in je vrije tijd doet, of je een mobiele telefoon hebt en of je make-up en shampoo gebruikt. Aan het einde van de test weet je hoeveel slaven er voor je werken en waarom.

De test laat zien dat slavernij echt niet alleen iets van het verleden is, hou je bv. erg van garnalen, dan is het zeer waarschijnlijk dat er in Azië garnalenpellers voor je werken die dagelijks 20 uur werken en hier amper voor betaald worden. Gelukkig vertellen ze ook wat je zelf kan doen om een einde te maken aan de moderne slavernij: zet producenten onder druk en koop bepaalde dingen niet.

Maar wat je ook nog kan doen, is je clip over Slavernij aan heel veel mensen laten zien, zodat iedereen die je clip ziet, zich ook bewust wordt dat ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan een slavenvrije toekomst.

Doe hier de slavernij test. De test is helaas alleen in het Engels, maar is zo mooi vormgegeven dat het wel moet lukken, zelfs als je Engels nog niet heel goed is.  

Als je wilt weten hoe het zit met slavernij Nederland, bezoek dan de website van Fairwork. Zij willen iedereen in Nederland laten zien dat moderne slavernij dichterbij is dan je denkt.

Meer

Later Eerder