Blog
Op het blog van Clips over Slavernij houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project en lees en zie je wat anderen bezighoudt. Denk jij een leuk blog item voor ons te hebben? Mail naar info@holy.nl
Clips over Slavernij op onderwijsbijeenkomst

Woensdag 13 november vond er in het Koninklijk Instituut voor de Tropen de Onderwijsbijeenkomst Slavernijverleden 2013 plaats. HOLY animatie was aanwezig en presenteerde Clips over Slavernij.
Dit jaar, 2013, was een bijzonder herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij. Ter gelegenheid hiervan zijn veel nieuwe educatieve initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd met leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs, waaronder Clips over Slavernij.
De gemeente Amsterdam en stichting Herdenking Slavernijverleden blikten samen met de educatieontwikkelaars terug op een initiatiefrijk jaar. Succesvolle initiatieven zoals Clips over Slavernij kregen de gelegenheid zich nogmaals aan de aanwezige docenten te presenteren. De animatieclips van Amsterdamse jongeren zijn vertoond en onder de aandacht gebracht als creatief educatiemiddel voor het primair en voortgezet onderwijs.
Blik vooruit!
Tijdens de bijeenkomst is niet alleen teruggekeken maar ook vooruitgeblikt. De relevantie om dit thema in de toekomst te waarborgen en jongeren actief te blijven betrekken bij de herdenking van het slavernijverleden werd hierbij onderstreept. Zo benadrukte wethouder Andrée van Es in haar toespraak dat de gemeente Amsterdam veel waarde hecht aan de verankering van dit thema in het onderwijs: ‘kennisoverdracht over elkaar kan tolerantie teruggegeven aan de 178 nationaliteiten in Amsterdam’. Joan Ferrier, de voorzitter van stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 refereerde naar het Sociaal Cultureel plan bureau en wees op het gegeven dat er nog steeds sprake is van slavernij. Ook gaf zij aan dat er vooral onder nazaten van de slaven een grote behoefte is aan dialoog, discussie en gesprek voor een toekomst gebaseerd op vrijheid en respect ‘daarom zetten we educatie en jongeren centraal’.
Clips over slavernij zet deze gedachtegang graag voort en is daarom ook komend jaar weer inzetbaar als creatief educatiemiddel in het primair en voortgezet onderwijs.
Keti Koti festival in beeld

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.
Dus een beeldimpressie van deze kleurrijke en feestelijke herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonien 150 jaar geleden, geeft het mooiste verslag van deze bijzondere dag.
Keti Koti-ontbijt: voorafgaand aan de officiële herdenking van de afschaffing van de slavernij serveren BN’ers het keti koti-ontbijt aan de prachtig uitgedoste bezoekers op het Leidseplein.
Bigi Spikri Optocht: een kleurrijke optocht van het Leidseplein naar het Oosterpark in traditionele kleding om de afschaffing van de slavernij te herdenken & vieren
Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark: in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden kransen gelegd bij het nationaal monument slavernijverleden. O.a. vice-premier Asscher en burgemeester Van der Laan hielden een toespraak.
Na afloop van de herdenking brak het Keti Koti Festival los. Op 4 podia in het Oosterpark werden muziek- en dansoptredens verzorgd. En natuurlijk waren ook de Clips over Slavernij hier te zien. Honderden mensen bekeken de clips, die getoond werden in de bioscooptent van Africa in the Picture!
Wil je nog meer foto’s zien, bekijk dan hier de flickr pagina van Clips over Slavernij.
Winnaars Clips over Slavernij bekend!

Het is zover! De juryrapporten zijn binnen en de balans is opgemaakt. De jury was onder de indruk van de bijzondere en mooie clips die gemaakt zijn, waarin zowel de slavernij geschiedenis als de moderne slavernij krachtig in beeld wordt gebracht. Het was geen gemakkelijke keuze voor de juryleden Noraly Beyer, Annemarie de Wildt, Joyce Overdijk-Francis en Merel Mirage.
EN DE WINNAARS ZIJN...
Op nr 1: de clip ‘Veranderd’, gemaakt door Jatin Kumar van ScholenGemeenschap Reigersbos. In de clip laat Jatin zien dat, ondanks de afschaffing van de Slavernij, deze nog steeds bestaat. De jury was onder de indruk van de creativiteit en de gebruikte beeldtaal van deze indringende clip. De beelden van de oude slavernij en van de moderne slavernij geven op een doordachte manier aan dat we met het gelijkheidsbeginsel (Am I not a man and a brother) en met mensenrechten te maken hebben, maar is er iets veranderd?
Op nr 2: de clip ‘Tula’ van Ryv Memheta en Tanisha Burnet van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. De clip gaat over het leven van Tula, de onafhankelijkheidsstrijder en één van de grootste aanvoerders van de slavenopstand. In krap 25 seconden kunnen vertellen wie Tula is, wat er met hem is gebeurd en waarom, werd door de jury zeer geprezen.
Op nr 3: de clip ‘De Verscheping’ van Joy Boskma en Jennifer Frimpong van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. De clip brengt op krachtige en gruwelijke wijze de grote verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen moderne slavernij en het verleden in beeld. De clip is visueel sterk, ‘komt binnen’ en zet aan tot discussie. Een mooi voorbeeld van hoe je geschiedenis en heden kunt combineren om een verhaal te vertellen.
Bekijk de clips en motivaties van de winnaars en genomineerden op de Clips over Slavernij wedstrijdpagina.
Clips over Slavernij op het Keti Koti Festival

Herdenken en vieren van afschaffing Slavernij
Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘Verbroken Ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen en daarmee de afsluiting van een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis. Op 1 juli 2013 wordt er met een omvangrijk herdenkings- en feestprogramma door heel Amsterdam stilgestaan bij de afschaffing van slavernij precies 150 jaar geleden.
Het Festival start met een groots opgezette kleurrijke optocht, de Bigi Spikri, met looporkesten en brassbands. Als de optocht de eindbestemming (het Oosterpark) heeft bereikt, vindt de officiële herdenkingsceremonie plaats en worden er kransen bij het Nationale Slavernijmonument gelegd.
Na de herdenking begint in het Oosterpark de viering van de vrijheid, het jaarlijkse Keti Koti festival. Er zijn vier podia met talloze artiesten waaronder Morgan Heritage uit Jamaica, muziek van Metropole Orkest, een openluchttentoonstelling, voorstellingen, films, en talloze kraampjes.
En natuurlijk is Clips over Slavernij er ook bij: in de bioscooptent worden de beste clips over Slavernij vertoond. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen ook naar de herdenking, dus wie weet gaan ze ook een kijkje nemen bij de Clips.
Kijk hier voor het hele programma
De zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw

In het Amsterdam Museum is van 6 juni tot 31 augustus 2013 een slavernijspoor door de Gouden Eeuw tentoonstelling te zien. Je kan, als je wilt, op blote voeten het museum in, als herinnering aan de slaven die geen schoenen mochten dragen.
De Gouden Eeuw was niet alleen een periode van grote welvaart, maar ook van slavernij en uitbuiting. In de tentoonstelling kan je alles zien over de rol van Amsterdam in slavenhandel en het Amsterdamse slavernijverleden.
Het spoor loopt langs verschillende schilderijen en objecten, die direct of indirect een relatie hebben met het slavernijverleden. Je kan het spoor volgen, door te letten op de kleurrijke angisa’s (Surinaamse hoofddoek voor vrouwen). De vouwwijze van deze hoofddoek heeft een betekenis: ‘Let them talk’. Op Surinaamse en ‘Afrikaanse’ stoffen staan uitspraken van nazaten van slaven die het onderwerp verder belichten.
Extra reden om de tentoonstelling te bezoeken: de beste Clips over Slavernij zullen ook in het museum te zien zijn!!
Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.
HOLY Animatieplatform
Latest tweets
Tweets