Clips over Slavernij animatieworkshops op school!

Clips over Slavernij daagt jongeren uit om hun mening en ideeën over het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij te verbeelden in een animatieclip. Deze clips worden breed verspreid via sociale media en publieke vertoningen om slavernij onder de aandacht te brengen bij een groot publiek.

150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit historische feit wordt in 2013 groots herdacht.In aansluiting hierop heeft HOLY in 2013 het nieuwe project ’Clips over Slavernij’ ontwikkeld, waarin jongeren bewust worden gemaakt van de geschiedenis van de slavernij en actief worden betrokken bij het debat over de hedendaagse slavernij.

Lesprogramma

Het Clips over Slavernij lesprogramma bestaat uit een inhoudelijke voorbereidende les en een animatieworkshop van 3 uur. In een voorbereidende les worden ze aan de hand van verschillende historische en hedendaagse voorbeelden uitgedaagd zich een visie te vormen over het slavernijverleden en de relatie met de hedendaagse slavernij te leggen. Deze insteek vormt de inspiratie en basis voor de clip die ze zelf gaan maken. Daarna leren de jongeren in een animatieworkshop met het laagdrempelige online animatieprogramma ‘de HOLY Animator’, hun visie op het thema om te zetten naar een animatieclip.

Jongeren zijn zich er vaak wel van bewust dat slavernij in het verleden bestond, maar wat weten ze over de rol van Nederland hierin en weten ze ook hoezeer slavernij nog verweven is in de hedendaagse samenleving? Waar jongeren met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zich uiterst bewust zijn van het slavernijverleden, getuige ook de jaarlijkse Keti-Koti viering, hebben anderen jongeren nauwelijks besef van de importantie van slavernij als historisch onderwerp met belangrijke actuele betekenis.

Voorbereidende les

Middels een interactieve kaart wordt zichtbaar gemaakt welke rol slavernij in de wereld nu nog steeds speelt en gespeeld heeft. Aan de hand van videofragmenten leren de leerlingen enerzijds over het Nederlandse slavernijverleden; wie was Tula? Hoeveel slaven hebben de Nederlanders vervoerd en hoe ging dat er aan toe? Wat maakten slaven? En wat heeft dit alles met mij te maken? Anderzijds is er ruimschoots aandacht voor moderne vormen van slavernij. De leerlingen zien hoe kleding in Bangladesh gemaakt wordt, ontdekken wat fair trade inhoudt, wat een moderne slaaf kost, wat mensenhandel is, enzovoorts. Het afsluitende thema waarmee leerlingen aan de slag gaan betreft de afschaffing van slavernij. Hoe is dat in het verleden gegaan en hoe vieren en herdenken we dit nu? En wat kunnen de leerlingen doen om moderne slavernij een halt toe te roepen?

Animatieworkshop

Tijdens de animatieworkshop verbeelden de jongeren hun mening over slavernij in een clip. Hierbij kiezen ze zelf voor nadruk op het verleden, heden of een combinatie tussen beide. Want hoe ziet een wereld zonder slavernij er eigenlijk uit? En wat kunnen wij zelf hier en nu doen om een verandering in te zetten? Juist de HOLY methode leent zich bij uitstek om de hedendaagse relevantie van deze belangrijke historische gebeurtenis onder de aandacht te brengen bij jongeren, door ze op een voor hen aansprekende manier hiermee aan de slag te laten gaan.

Wedstrijd en vertoning Clips

Alle jongeren doen met hun clips mee aan de slavernij clipwedstrijd, waarbij de winnende clips onder andere vertoond zullen worden tijdens de Herdenking en viering Slavernijverleden op 1 juli 2013 in Amsterdam. Daarnaast wordt voor de vertoningen aansluiting gezocht bij evenementen en festivals, die in het speciale herdenkingsjaar 2013 landelijk rondom Slavernij worden opgezet. Ook zullen de clips worden opgenomen in de tentoonstelling “De Gouden Eeuw, nu mét zwarte bladzijde” van het Amsterdam museum. 

Jongeren krijgen zo de kans om hun mening en ideeën over het slavernijverleden en hedendaagse vormen van slavernij onder de aandacht te brengen via een groot publiek.

Meer weten over Clips over Slavernij en de mogelijkheden voor uw school of organisatie? Mail of bel ons: info@holy.nl / 020-7163770 of kijk op: www.holy.nl